Kağıt firmasına sert yanıt: Suyumuzu kurutarak mı ihracat yapacaksınız!

Konya Kağıt'ın Genel Müdürü Tunç Efe'nin, Torbalı'ya yapacakları kağıt fabrikası ile Türkiye'nin alanında ihracatçı konuma geçeceği şeklindeki sözlerine, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun'dan sert yanıt: 'Suyumuzu ve geleceğimizi kurutarak mı ihracatçı olacaksınız?'

Kağıt firmasına sert yanıt: Suyumuzu kurutarak mı ihracat yapacaksınız!

Konya Kağıt A.Ş. tarafından Torbalı’da hayata geçirilmek istenen “Dekor Kağıt Yatırımı, Enerji ve Buhar Üretim Tesisi Entegre Projesi”, çevresel etkileri ve su tüketimi nedeniyle büyük tartışmalara yol açtı. İlçede büyük bir infial yaratan proje ile ilgili olarak Konya Kağıt A.Ş. Genel Müdür C. Tunç Efe yatırımın işletmeye alınması ile birlikte, Türkiye’nin dekor kağıt talebinin yüzde 100’ünü ithal kağıt ile karşılayan ithalatçı ülke konumundan çıkarıp, ihracatçı ülke konumuna geçmesini hedeflediklerini söyledi. Önceki gün yaptığı açıklama ile projeye sahip çıkan C. Tunç Efe, resmi işlem ve izinlerinin tamamlanmasının ardından tesisin yaklaşık 3 yıl içerisinde işletmeye alınacağını söyledi. Efe, “Planlanan yatırım ile Türkiye’de üretimi olmayan, yüzde 100 ithal edilen MDF, mobilya, inşaat ve laminant parke endüstrisinin ihtiyacı olan baz dekor kağıt üretimi hedefliyoruz. Yatırımın resmi işlem ve izinlerin tamamlanması sonrası yaklaşık 3 yıl içerisinde işletmeye alınması ile birlikte ülkemiz dekor kağıt talebinin yüzde 100’nü ithal kağıt ile karşılayan bir ülke olmaktan çıkıp, ihracatçı konumuna geçmiş olacak. Bu yatırım; MDF, mobilya, inşaat ve laminant parke sektörlerinde Türkiye’nin uluslararası ticarette rekabet avantajına sahip olduğu alanlara ciddi ve olumlu katkılar sağlayacak. Böylece, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olarak dışa bağımlılığı azaltacak, cari açığı düşürecek ve ithalatın yerine yerli üretimi teşvik eden bir yapı kurulmuş olacaktır.” dedi.
Günde 1.5 Milyon Litre Su Kullanılacak
Yıllık 130 bin ton üretim kapasiteli tesisin, proje dosyasına göre günde 1.560 ton (yaklaşık 1,5 milyon litre) yeraltı suyunu çekeceği öngörülüyor. 1 ton kağıt üretimi için ortalama 8 metreküp su harcanacağı belirtilirken, toplamda yıllık 500 bin ton su tüketimiyle karşı karşıya kalınacağı hesaplanıyor. Kuyuların konumu ise, su stresi yaşayan Küçük Menderes Havzası’nın hemen yanı başında yer alıyor. Yatırımın yapılacağı arazinin tapu kayıtlarında tarım arazisi olarak geçtiği ve bölgenin 1/25.000 ölçekli çevre planlarında da tarım alanı sınırında kaldığı tespit edilmiş durumda. İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü her ne kadar “tarım dışı kullanım izni” vermiş olsa da, Danıştay daha önce aynı bölgedeki sanayi amaçlı planı iptal etmişti. Arazinin imar planlarının onaylı olmaması ve bölgede tarımsal bütünlük içinde yer alması, yatırımın çevreye, suya ve tarıma vereceği zararı daha da görünür hale getiriyor.
“Şirket Gerçekleri Gizlemesin”
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, söz konusu yatırımın sanayi görünümüne rağmen çevresel etkileri açısından büyük bir tehdit olduğunu vurguladı. Olgun, “Torbalı’ya sanayi yatırımı yapılmasına karşı değiliz. Ancak bu yatırım, suyu buharlaştıran bir fabrika olmamalı. Bugün, Torbalı Ovası’ndan günde 1,5 milyon litre yeraltı suyu çekeceği açıklanan bir yatırımla karşı karşıyayız. Bu, ilçenin tarımını ve içme suyu kaynaklarını doğrudan tehdit ediyor. Tire ve Söke’de kurulan kağıt fabrikalarının ardından nasıl su kaynakları kuruduysa, aynı senaryo burada da yaşanacak. Gurgur Dağı’nın altı deniz değil, yeraltı suyu. Bu su, Torbalı’nın geleceğidir. Biz ‘Su yoksa hayat da yoktur’ anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu bölge, tarımın merkezidir; biz bu ovayı kaybedersek, sadece toprağı değil, geleceğimizi de kaybederiz. Şirket gerçekleri gizleyerek belki bazı kurumları aşabilir ama halkımızın ve hukukun önünde söylediklerinin doğru olmadığını ispatlayacağız” dedi.
“Ormanın İçinde Sanayi İmarlı Değil"
Efe’nin yaptığı açıklamada alanın sanayi imarlı olduğu ve tarım alanı olmadığı şeklindeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Olgun projenin ormanlık alan içinde olduğuna dair uydu fotoğraflarını paylaştı. Alanın Gurgur Dağı'ndaki ormanın bir parçası olduğunu ifade eden Olgun “Alan sanayi imarlı değil, ormanlık alanın içinde yer alıyor. İhracatı artıracak, ithalatı kısacak yatırımlara Türkiye’de ihtiyaç duyulduğunu kabul ediyorum. Bunun yeri Torbalı değil. Suyumuzu bitirerek mi ihracatçı olacaksınız? Bu anlayış sürdürülebilir değil, kabul edilemez. Şirket yetkilileri ihracatçı konuma geçileceğini, cari açığın düşeceğini söylüyor. O zaman sormak zorundayız: Bu başarı, hangi bedelle gelecek? Torbalı Ovası’ndan her gün 1,5 milyon litre su çekerek mi? Türkiye'nin son kağıt yatırımı Zonguldak’ta yapıldı ve deniz suyu kullanılarak üretim yapılacak şekilde projelendirildi. Torbalı’da 313 bin dönüm ekilebilir tarım alanımız var. Mevcut suyumuz bu alanları sulamaya yeterli gelmiyor. Torbalı Ticaret Odası olarak geçmişte Taşkesik’te yapılmak istenen çöp tesisine, OSB’ye kurulmak istenen kurşun fabrikasına nasıl ‘dur’ dediysek, bugün de aynı kararlılıktayız. Geçmişte nasıl bir hukuk ve kamuoyu mücadelesi verdiysek, bugün de aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Çünkü bizim derdimiz sadece bugünü kurtarmak değil, geleceği korumaktır. Bu topraklara ve bu suya sahip çıkmak, hepimizin görevidir” diyerek sözlerine son verdi.